Winter door zonder CV-Ketelstoringen

De winter door zonder cv-ketelstoringen in huis

Door | Blog | Geen reacties

Zeker in de herfst- en wintermaanden is de cv-ketel een onmisbaar element binnen uw woning. Met een goed functionerende cv-ketel bent u verzekerd van warm water voor de afwas, om te kunnen douchen, enzovoorts. Daarbij zorgt de cv-ketel voor het verwarmen van de verschillende ruimtes binnen uw woning. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de cv-ketel goed functioneert! Het komt zeer regelmatig voor dat cv-ketels niet voldoende worden onderhouden, met alle gevolgen van dien.

Onze ervaren loodgieters raden woningbezitters aan om hun cv-ketel in ieder geval eens per twee of drie jaar te onderhouden. Tijdens het onderhouden van de cv-ketel wordt deze volledig nagelopen op slijtage of beschadigingen aan onderdelen. Waar nodig kan onze loodgieter deze kapotte onderdelen direct voor u vervangen om cv-ketelstoringen te voorkomen.

Tijd voor een nieuwe cv-ketel

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om uw bestaande cv-ketel te laten vervangen voor een nieuw model. Heeft u bijvoorbeeld al een combiketel in huis? Een combiketel combineert, zoals de naam al doet vermoeden, een cv-ketel met een boiler. Zo hoeft u voortaan nog maar een apparaat te laten onderhouden! Ook verbruikt u met een combiketel minder energie dan met een combinatie van twee losse apparaten. Onze loodgieters kunnen u een beeld geven van de populairste combiketels van dit moment en deze eventueel direct in uw woning installeren.

Goede voorbereiding op de winter essentieel

Niet alleen de cv-ketel moet onderhouden worden voordat u aan de winter begint. Ook is het verstandig om de leidingen naar buitenkranen af te sluiten voor de eerste grondvorst. In de winter zult u de buitenkranen zeer weinig gebruiken, waardoor het leidingwater stilt komt te staan. Als gevolg hiervan kan het water bevriezen en uitzetten, wat resulteert in het knappen van de leidingen. Dit wilt u voorkomen, want het vervangen van gesprongen leidingen is een ingewikkelde klus.

 

 

3 energiebesparingstips van loodgieters voor de verwarming

Door | Blog | Geen reacties

De laatste jaren zijn we allemaal bewuster met energie in huis gaan omgaan. We zijn bewust geworden van de vele voordelen die gepaard gaan met het minder energie verbruiken. Niet in de allerminste plaats betekent een lager verbruik dat u minder geld hoeft af te rekenen aan het energiebedrijf. Daarbij zijn er ook meerdere voordelen met betrekking tot het klimaat. Omdat het tegenwoordig een trend is kan u online vele tips vinden waarmee energie bespaard kan worden. In dit blogbericht delen loodgieters drie energiebesparingstips voor de verwarming.

Een krachtige HR combiketel

De gemiddelde levensduur van een CV ketel is ongeveer 15 jaar. De kans is echter groot dat het vervangen voor het einde van deze levensduur financieel aantrekkelijk is. Vooral als uw ketel meer dan tien jaar oud is kunt u veel geld besparen door deze te laten vervangen voor een nieuw model HR ketel. De laatste jaren zijn namelijk grote sprongen gemaakt wat betreft het rendement van de ketels. De loodgieter adviseert om een krachtige HR combiketel te kiezen. Deze kan uw huis verwarmen zonder op volle toeren te draaien. Daardoor zal nog minder energie verbruikt worden.

Investeer in een zonneboiler

Een andere reden dat de loodgieter een HR combiketel adviseert is dat u deze kunt combineren met een zonneboiler. Ketels waarbij dit mogelijk is kunt u herkennen aan het Gaskeur NZ-label. Met behulp van een zonneboiler kan gratis zonne-energie gebruikt worden om water op te warmen. Dit met groene energie verwarmde water kan u vervolgens gebruiken om een warme douche te nemen of de woning te verwarmen.

Houd de warmte in de woning

Energiebesparingstips van loodgieters hebben niet alleen betrekking op het zo zuinig mogelijk genereren van warmte. Een andere manier om te besparen is namelijk ervoor zorgen dat u de warmte beter in de woning kunt houden. Dit doet u onder andere door middel van het isoleren van de woning. Vooral een dakisolatie scheelt een flinke duit op de energierekening.

Het plaatsen van de thermostaat

Door | Blog | Geen reacties

Waar hang je de thermostaat neer?

Als je de centrale verwarming aangelegd hebt in huis, volgt de installatie van de thermostaat. Dit is het kloppend hart van het systeem, want hiermee regel je feitelijk alles. Het komt wel nauw waar je een thermostaat neerhangt, wil deze het beste effect geven. Zorg ervoor dat de thermostaat op een binnenmuur hangt, ongeveer anderhalve meter van de grond. De thermostaat mag niet boven een radiator hangen, niet in de zon en ook niet bij een buitendeur of -raam. Stel, je hangt de thermostaat boven een radiator en je stelt in dat je wilt dat het 21 graden wordt in huis. De radiator onder de thermostaat zal vrij snel die temperatuur bereikt hebben en dan slaat de verwarming af. Terwijl in de rest van de kamer de 21 graden dan nog niet eens bereikt is en je alsnog in de kou zit.

Hoe werkt een thermostaat?

Een thermostaat kan werken met bedrading, dit is in de meeste huizen het geval. Er zijn echter ook draadloze thermostaten te koop.

Via zwakstroom

Er zijn verschillende thermostaten op de markt, maar ze sturen allemaal door middel van twee zwakstromen draden de cv-ketel aan. Sommige werken op een batterij, andere krijgen hun stroomvoorziening via de ketel. Het voltage kan ook verschillen per thermostaat. Kijk goed of je een batterij nodig hebt voor je thermostaat of niet, anders zou deze een keer leeg kunnen zijn en de thermostaat uit kunnen vallen.

Draadloos

Tegenwoordig zijn niet alle thermostaten meer aangesloten via bedrading, er bestaan ook al draadloze varianten. In de ketel bevindt zich in dat geval een ontvanger en de thermostaat is voorzien van een zender. Deze zender stuurt signalen naar de ketel. Groot voordeel van een draadloze thermostaat is dat je deze kunt verplaatsen, mocht hij bijvoorbeeld niet helemaal op de juiste plek hangen.

spoelbak

Zelf de afvoer ontstoppen

Door | Blog | Geen reacties

Alhoewel een verstopping van de afvoer er vaak vervelend en ingewikkeld uit ziet, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Met slechts enkele stukken gereedschap kun je zelf aan de slag met ontstoppen. Een rubberen ontstopper, een ontstoppingsveer, azijn, baksoda, een emmer, handschoenen en een zaklamp zijn de meest bekende gereedschappen.

Stap 1
We beginnen altijd met de ontstopper om kleine verstoppingen bovenin de afvoer op te lossen. Prop een natte doek in de opening naar de afvoer en laat een kleine laag water in de gootsteen lopen. Pomp vervolgens een aantal keer stevig met de ontstopper en verwijder deze vervolgens met een snelle beweging. Herhaal indien nodig en kijk of het water doorloopt.

Stap 2
Stap 2 is het losmaken van de sifon (zwanenhals). Gebruik de emmer om eventueel water op te vangen wanneer je de sifon losschroeft. Maak deze schoon en kijk vervolgens met een zaklamp in de afvoer om deze te controleren op eventuele voorwerpen of vuil. Verwijder deze met een kledinghanger of een ander, langwerpig voorwerp.

Stap 3
De volgende stap is het reinigen van de afvoer met een ontstopper. Naast diverse, kostbare ontstoppingsmiddelen in de supermarkt, kun je gemakkelijk je eigen ontstopper maken met azijn en soda. Giet een glas witte wijn azijn in de afvoer en strooi er vervolgens een half glas soda bij. Dit mengsel gaat flink schuimen waardoor de afvoer grondig gereinigd wordt. Na een uur inwerktijd, spoel je de afvoer door met een liter kokend water en vervolgens heet kraanwater. Controleer of de verstopping verholpen is.

Stap 4
De laatste stap bij doe-het-zelf ontstoppen is de ontstoppingsveer. Door deze veer voorzichtig de afvoer in te duwen, komt al het vuil vanzelf los. Mocht zelfs dit niet baten, dan raden wij aan een loodgieter in te schakelen.

Vloerverwarming een slimme investering

Door | Blog | Geen reacties

De kosten voor vloerverwarmingen moeten niet als puur onkosten gezien worden. Een vloerverwarming is namelijk een investering die zich na verloop van tijd weer zal terugverdienen. Dit heeft te maken met de voordelen die een verwarming voor de vloer met zich meebrengt. Hierdoor zal een woning namelijk op een meer efficiënte manier verwarmd kunnen worden en dit betekent een lager energieverbruik. Omdat de gasrekening voor veel huishoudens in Nederland de hoogste energiekosten vormen betekent dit automatisch ook dat er maandelijks een flink bedrag op de energierekening bespaard kan worden. Door dit bedrag dat iedere maand bespaard wordt zal uiteindelijk de gehele investering van een vloerverwarming terugverdiend kunnen worden.

Andere redenen voor aanschaffen vloerverwarmingen

Een besparing op de energiekosten is niet de enige reden waarom een vloerverwarming een slimme investering is. Door de installatie van dit type verwarming in je woning zal de huisprijs namelijk ook toenemen. Eigenlijk kunnen we bijna stellen dat de aanschafprijs voor de verwarming in zijn geheel bij de waarde van de woning kan worden opgeteld. De toekomstige bewoners wordt namelijk de kosten en het ongemak van de installatie bespaard. Deze installatie is altijd lastig. Vooral wanneer de verwarmingsbuizen in de vloer moeten worden verwerkt. Een andere reden waarmee de investering zich terugbetaalt is het kunnen genieten van een beter milieu als gevolg van het lagere energieverbruik. Dit is iets waarvan we allemaal kunnen genieten.

Voorkom verstoppingen, tip: het ligbad in de badkamer

Door | Blog | Geen reacties

Een groot genot in ieder doucheruimte van een huis, het ligbad. Zelf heerlijk ontspannen en een boekje lezen. Maar ook de kleine kinderen in bad doen is heerlijk als je een ligbad hebt. Laat ze lekker ravotten en spelen met het water. Sommigen wassen ook de hond in een ligbad. Dat is ideaal want een hond, groot of klein, moet ook soms gewassen worden. Maar door dit gebruik van het ligbad kunnen allerlei dingetjes terechtkomen in de afvoer.

Lekker spelen in het bad
sanitary engineeringAls kinderen spelen met speelgoed kunnen er kleine plastic onderdeeltjes in het water terechtkomen die dan de afvoer kunnen verstoppen. Ook de haren van een hond kunnen terechtkomen in de afvoer. Als een ligbad leegloopt ontstaat er een grote druk van het water richting afvoer. Dat is logisch want in een beetje ligbad kan toch snel 150 liter water en al dat water komt met kracht in de afvoer terecht. Als er dan onderdeeltjes of haren met het water in de afvoer stromen kunnen kan dat verder in de afvoer tot problemen leiden.

let op de wateraanvoer
Een ligbad heeft vaak nog een bijkomend probleem in dat geval. De waterafvoer, maar ook de wateraanvoer ligt onder het ligbad. Het ligbad is weer omringd door tegels waardoor er geen toegang is tot de onderkant van het ligbad. Het is een ingrijpende zak om dan bij de afvoer te komen.

Redenen om een nieuwe cv ketel te installeren

Door | Blog | Geen reacties

cv huizenEr zijn meerdere redenen te bedenken waarom iemand een nieuwe cv ketel zou willen installeren. De meest voordehand liggende reden is dat de oude ketel niet meer goed functioneert. In Nederland zijn we namelijk het grootste gedeelte van het jaar sterk afhankelijk van een goedwerkende cv ketel en kunnen we echt niet zonder. Met een ketel wordt namelijk het water en ook ons huis verwarmd. Als deze niet goed functioneert in ons koude kikkerland dan hebben we een groot probleem. Er zijn echter ook andere redenen waarom je kunt beslissen om de oude ketel te vervangen en een nieuwe te installeren.

Installatie om financiële redenen

Een nieuwe ketel is altijd zuiniger dan een model van enkele jaren oud. Doordat er minder energie wordt verbruikt zal de energierekening daarom ook een stuk lager uitvallen. Hoe zuiniger de nieuwe ketel omgaat met energie ten opzichte van de oude ketel des te meer geld er per maand bespaard kan worden en de financiële reden voor de installatie steeds aantrekkelijker wordt.

Bijdragen aan beter milieu

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Immers wordt de meeste energie nog altijd gegenereerd door middel van fossiele brandstoffen en dit zorgt voor CO2 uitstoot. Door een nieuwe ketel te laten installeren draagt u dus ook bij aan een beter milieu.

Noodzaak tot meer vermogen

Soms is het vermogen van de oude ketel niet meer voldoende om het huis te verwarmen. Dit kan zij omdat het vermogen van de ketel is afgenomen door de jaren heen, maar er kan ook iets aan het huis veranderd zijn. Bijvoorbeeld door de aanbouw van een serre is het oppervlakte groter geworden en is er meer vermogen nodig.

Bijkomstigheden bij het aanleggen van sanitair

Door | Blog | Geen reacties

Bent u uitgekeken op de huidige inrichting van uw badkamer en wilt u over op een nieuw toilet, een nieuwe douche, of bijvoorbeeld een nieuwe wastafel? Het aanleggen van sanitair is niet altijd even eenvoudig, waardoor de hulp van een gespecialiseerde loodgieter bij u in de buurt wellicht gewenst is. Een loodgieter kan u helpen bij het verwijderen van uw huidige sanitair, al kunt u dit wellicht ook zelf doen? Ook helpt een loodgieter u wanneer nieuwe leidingen moeten worden aangelegd, of wanneer bestaande leidingen moeten worden verlegd. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk als u uw toilet of wastafel een nieuwe plek in de badkamer wilt geven.

Hulp van een erkende loodgieter

kraan-waterEen loodgieter helpt u echter met meer dingen! Allereerst is het bij het aanleggen van nieuw sanitair in uw badkamer van belang, om de haalbaarheid van uw plannen te controleren. Is het bijvoorbeeld echt mogelijk om uw nieuwe toilet op de gewenste plek te installeren? Kunt u de douche zonder problemen een nieuwe plek geven in de badkamer? Enzovoorts. Wanneer een plan niet of niet volledig haalbaar blijkt te zijn, kan een loodgieter u helpen door mee te denken over passende oplossingen.

Wanneer er een concreet en haalbaar plan ligt voor het aanleggen van sanitair in uw nieuwe badkamer, zorgt een loodgieter voor het aanleggen van de benodigde leidingen en de afvoer. Vervolgens is het zaak om het nieuwe sanitair aan te sluiten op deze leidingen en afvoer, waarbij precisie van groot belang is. U wilt lekkage immers voorkomen!

Hoe verlegt u een leiding bij het verbouwen?

Door | Blog | Geen reacties

leidingen huizenHet verleggen van een leiding is vaak noodzakelijk, als u bezig bent met de verbouwing van uw woning of als u een nieuw deel bij de woning aan gaat bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u een nieuwe badkamer gaat inrichten, u zult voor het gebruik van de douche, het bad of een toilet een nieuwe waterleiding nodig hebben. U kunt er in dit geval voor kiezen om leidingen zelf te verleggen, als u hier enige kennis van heeft en over de juiste gereedschappen beschikt. Wanneer u liever niet begint aan het leggen van leidingen, biedt een loodgieter bij u in de buurt de uitkomst. Een loodgieter heeft vaak veel ervaring met het verleggen van leidingen, waardoor deze u op een vakkundige en snelle manier kan helpen.

Stappen om leidingen te verleggen

Bij het verleggen van leidingen dient u een aantal stappen te doorlopen, waarvan het inkopen van de juiste materialen de eerste is. Zo heeft u naast nieuwe leidingen, ook koppelstukken en een muurplaat voor de thermostaatkraan nodig. Als gereedschap heeft u voldoende aan inbussleutels, een ontbramer en een klein schaartje.

Allereerst dient u de druk van de leidingen in uw woning te halen, om lekkage te voorkomen. Vervolgens knipt u de leidingen op de juiste lengte en ontbraamt u de uiteinden van een leiding, zodat deze goed op elkaar aansluiten straks. Neem nu de koppelstukken en sluit de losse stukken leidingen op elkaar aan. Tot slot kunt u het geheel aansluiten op de koperen leidingen die u al had.