Zelf de afvoer ontstoppen

By 21 november 2016Blog
spoelbak

Alhoewel een verstopping van de afvoer er vaak vervelend en ingewikkeld uit ziet, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Met slechts enkele stukken gereedschap kun je zelf aan de slag met ontstoppen. Een rubberen ontstopper, een ontstoppingsveer, azijn, baksoda, een emmer, handschoenen en een zaklamp zijn de meest bekende gereedschappen.

Stap 1
We beginnen altijd met de ontstopper om kleine verstoppingen bovenin de afvoer op te lossen. Prop een natte doek in de opening naar de afvoer en laat een kleine laag water in de gootsteen lopen. Pomp vervolgens een aantal keer stevig met de ontstopper en verwijder deze vervolgens met een snelle beweging. Herhaal indien nodig en kijk of het water doorloopt.

Stap 2
Stap 2 is het losmaken van de sifon (zwanenhals). Gebruik de emmer om eventueel water op te vangen wanneer je de sifon losschroeft. Maak deze schoon en kijk vervolgens met een zaklamp in de afvoer om deze te controleren op eventuele voorwerpen of vuil. Verwijder deze met een kledinghanger of een ander, langwerpig voorwerp.

Stap 3
De volgende stap is het reinigen van de afvoer met een ontstopper. Naast diverse, kostbare ontstoppingsmiddelen in de supermarkt, kun je gemakkelijk je eigen ontstopper maken met azijn en soda. Giet een glas witte wijn azijn in de afvoer en strooi er vervolgens een half glas soda bij. Dit mengsel gaat flink schuimen waardoor de afvoer grondig gereinigd wordt. Na een uur inwerktijd, spoel je de afvoer door met een liter kokend water en vervolgens heet kraanwater. Controleer of de verstopping verholpen is.

Stap 4
De laatste stap bij doe-het-zelf ontstoppen is de ontstoppingsveer. Door deze veer voorzichtig de afvoer in te duwen, komt al het vuil vanzelf los. Mocht zelfs dit niet baten, dan raden wij aan een loodgieter in te schakelen.

Call Now Button