Wat is het verschil tussen een installatiebedrijf en een loodgieter?

By 30 maart 2018Blog
loodgieter huizen

Wanneer schakel je nu een installatiebedrijf in en wanneer een loodgieter? De meeste mensen hebben geen antwoord op deze vraag. Dit komt gewoonweg doordat zij het verschil tussen een installateur en een loodgieter niet weten. Vaak wordt gedacht dat ze allebei dezelfde werkzaamheden verrichten. Een aantal werkzaamheden van een loodgieter en een installatiebedrijf overlapt elkaar inderdaad. Maar dit wil niet zeggen dat ze ook over één kam te scheren zijn, integendeel. Er zijn namelijk ook heel wat verschillen tussen deze twee beroepen. Ben jij benieuwd naar het onderscheid? In deze tekst gaan wij in op de verschillen tussen een installatiebedrijf en een loodgieter.

De werkzaamheden van een loodgieter

Een loodgieter wordt voor verschillende problemen in huis of buiten ingeschakeld. De kans is groot dat jij er ook weleens eentje over de vloer hebt gehad. Bij een lekkage kun je bijvoorbeeld een loodgieter inschakelen. Hij zorgt er namelijk voor dat een lek op de juiste manier gedicht wordt. Hierdoor keert de lekkage niet binnen afzienbare tijd weer terug. Dit is vaak wel het geval wanneer je het lek zelf dicht. Je schakelt een loodgieter overigens niet alleen in bij lekkages aan het leidingwerk, maar ook bij daklekkages. Daarnaast kan een loodgieter je van dienst zijn bij verstoppingen en het verwijderen en plaatsen van sanitair. Tevens kan een loodgieter nagenoeg alle leidingwerk verleggen en eventueel helpen bij problemen met je cv-ketel.

En wat doet een installatiebedrijf?

Wanneer we de werkzaamheden van een installatiebedrijf vergelijken met die van een loodgieter, zien we veel overeenkomsten. Zo schakel je een installatiebedrijf bijvoorbeeld ook in voor het aan- en verleggen van leidingwerk. Denk hierbij aan waterleiding, gasleidingen en afvoerleidingen. Daarnaast kan een installatiebedrijf je ook van dienst zijn bij werkzaamheden aan je cv-ketel. Een installatiebedrijf richt zich voornamelijk op installaties. Logisch ook, anders heet het natuurlijk ook geen installatiebedrijf. Zo schakel je een installateur bijvoorbeeld ook in voor het installeren van een centrale verwarming of Heating, Ventilation en Air Conditioning (HVAC) installaties. Ook kan een installatiebedrijf je van dienst zijn bij het installeren van sanitair. De meeste installateurs zijn daarnaast in staat om elektrische installatie op de juiste wijze te installeren.

De verschillen

Zoals je kon lezen zijn er veel overeenkomsten, maar ook de nodige verschillen. Het is dus niet terecht dat een loodgieter en installatiebedrijf over dezelfde kam worden geschoren. Een loodgieter dicht bijvoorbeeld lekkages aan daken en leidingwerk. Hiervoor kun je doorgaans niet bij een installatiebedrijf terecht. Installatiebedrijven zijn daarnaast ook niet gespecialiseerd in het verhelpen van ontstoppingen, loodgieters wel. Een installatiebedrijf is daarentegen weer specialist op het gebied van installaties. Wil jij bijvoorbeeld een cv-ketel of een HVAC-installatie installeren? Dan doe je er dus goed aan contact te zoeken met een installatiebedrijf en niet met een loodgieter. Al zijn de meeste loodgieters tegenwoordig ook in staat cv-ketels aan te sluiten en te installeren.

Loodgieter of installatiebedrijf inschakelen?

Een loodgieter en een installatiebedrijf lijken veel op elkaar. Toch verschillen ze op bepaalde gebieden ook sterk. Dit zorgt vaak voor verwarring bij veel Nederlanders. Zij vragen zich dan ook regelmatig af of zij nu een installatiebedrijf of loodgieter in moeten schakelen. Om de juiste keuze te maken, kun je het beste gewoon even contact leggen met een bedrijf. Leg hier je probleem voor en je weet direct of je aan het juiste adres bent of niet. Die kans is vrij groot. Mede doordat er veel overlap is tussen een installatiebedrijf en loodgieter, heeft een installatiebedrijf regelmatig een loodgieter in dienst. Zelfstandige loodgieters werken op hun beurt vaak weer samen met een installatiebedrijf. Op deze manier zijn zij in staat om het totaalplaatje aan te bieden. Mensen hoeven zodoende niet verschillende bedrijven in te schakelen om verlost te worden van hun problemen.

 

Call Now Button