Het plaatsen van de thermostaat

By 14 december 2016Blog

Waar hang je de thermostaat neer?

Als je de centrale verwarming aangelegd hebt in huis, volgt de installatie van de thermostaat. Dit is het kloppend hart van het systeem, want hiermee regel je feitelijk alles. Het komt wel nauw waar je een thermostaat neerhangt, wil deze het beste effect geven. Zorg ervoor dat de thermostaat op een binnenmuur hangt, ongeveer anderhalve meter van de grond. De thermostaat mag niet boven een radiator hangen, niet in de zon en ook niet bij een buitendeur of -raam. Stel, je hangt de thermostaat boven een radiator en je stelt in dat je wilt dat het 21 graden wordt in huis. De radiator onder de thermostaat zal vrij snel die temperatuur bereikt hebben en dan slaat de verwarming af. Terwijl in de rest van de kamer de 21 graden dan nog niet eens bereikt is en je alsnog in de kou zit.

Hoe werkt een thermostaat?

Een thermostaat kan werken met bedrading, dit is in de meeste huizen het geval. Er zijn echter ook draadloze thermostaten te koop.

Via zwakstroom

Er zijn verschillende thermostaten op de markt, maar ze sturen allemaal door middel van twee zwakstromen draden de cv-ketel aan. Sommige werken op een batterij, andere krijgen hun stroomvoorziening via de ketel. Het voltage kan ook verschillen per thermostaat. Kijk goed of je een batterij nodig hebt voor je thermostaat of niet, anders zou deze een keer leeg kunnen zijn en de thermostaat uit kunnen vallen.

Draadloos

Tegenwoordig zijn niet alle thermostaten meer aangesloten via bedrading, er bestaan ook al draadloze varianten. In de ketel bevindt zich in dat geval een ontvanger en de thermostaat is voorzien van een zender. Deze zender stuurt signalen naar de ketel. Groot voordeel van een draadloze thermostaat is dat je deze kunt verplaatsen, mocht hij bijvoorbeeld niet helemaal op de juiste plek hangen.

Call Now Button