20 werkzaamheden van onze loodgieters

By 15 februari 2018Blog

Onze loodgieters in Huizen voeren tal van verschillende soorten werkzaamheden uit. Vaak worden deze werkzaamheden onderverdeeld over drie categorieën, namelijk: installaties, reparaties en onderhoud. Met name het onderhoud aan loodgieterselementen wordt vaak vergeten door woningbezitters. Dit resulteert in nare complicaties! Denk aan storingen in de cv-ketel en verstoppingen in de afvoer. In dit artikel beschrijven we 20 verschillende werkzaamheden van een loodgieter. Het is sterk aan te raden om de beschreven werkzaamheden altijd aan een loodgieter over te laten. Zo maakt u de kans op complicaties zo klein mogelijk! De werkzaamheden lijken soms wellicht vrij eenvoudig, maar zijn dat vaak niet.

#1: Leidingen aanleggen in woningen

Een van de klussen die een loodgieter voor u uit kan voeren, is het aanleggen van leidingen. Het aanleggen van leidingen gebeurt vaak tijdens een nieuw-, aan- of verbouw van woningen. Denk aan de renovatie van de badkamer, waarbij u de kraan een andere plek wilt geven. Het aanleggen van leidingen moet op een zeer nauwkeurige wijze gebeuren, om te voorkomen dat er speling tussen de leidingstukken ontstaat.

Leidingwerk Huizen

 

#2: Sanitair aansluiten op de afvoer

Een andere klus die moet worden uitgevoerd bij een nieuw-, aan- of verbouw, is het aansluiten van sanitair. In sommige gevallen zal de afvoer al aanwezig zijn, in andere gevallen moet deze nog geplaatst worden. Net als het leggen van leidingen, is ook het aansluiten van sanitair op de afvoer een lastige klus. Wanneer er speling tussen het sanitair en de afvoer ontstaat, zal er water uit de afvoer sijpelen.

#3: Leidingen verleggen in huis

Naast de mogelijkheid om nieuwe leidingen te leggen, kunt u er ook voor kiezen om leidingen te laten verleggen. In dit geval wordt een deel van het leidingnetwerk afgesloten, waarna de leidingen verlegd kunnen worden. Het verleggen van leidingen kan noodzakelijk zijn bij een verbouwing van uw woning. Denk aan een verbouwing waarbij u een muur tussen twee ruimtes wilt slopen. Het kan voorkomen dat er leidingen in deze muur lopen, die hierdoor verlegd moeten worden.

 

#4: CV-ketel in huis laten installeren

Om overal in huis gebruik te kunnen maken van de verwarming, zult u een cv-ketel moeten laten plaatsen. Voorafgaand aan het installeren van de nieuwe cv-ketel, kan een loodgieter u adviseren over de mogelijkheden die u hierbij heeft. Kiest u voor een moderne combiketel, een HR-ketel, of zelfs een HR+-ketel? Nadat u een weloverwogen keuze gemaakt heeft, zal de loodgieter de cv-ketel installeren. Voorheen was het gebruikelijk om twee losse apparaten (boiler en cv-ketel) te gebruiken. Tegenwoordig kiest men vaker voor een combinatie.

 

#5: Radiatoren aansluiten op leidingen

Een cv-ketel alleen is logischerwijs niet voldoende. U zult de cv-ketel via waterleidingen met de radiatoren in huis moeten verbinden. Er moeten warm water worden aangevoerd en koud water worden afgevoerd. Het is net als bij het aansluiten van sanitair ook bij het aansluiten van de radiatoren erg belangrijk, om dit nauwkeurig te doen. Er zou eenvoudig speling tussen de radiatoren en waterleidingen kunnen ontstaan. U kunt voor traditionele radiatoren kiezen, maar bijvoorbeeld ook voor een moderne vloerverwarming. Vloerverwarming is energiezuiniger en daarbij lekker warm aan uw voeten!

 

#6: Oud sanitair verwijderen

Naast de mogelijkheid om nieuw sanitair door een loodgieter aan te laten sluiten, kan een loodgieter u ook helpen bij het verwijderen van bestaand sanitair. Door het sanitair in de badkamer te laten vervangen, kunt u een badkamer een geheel nieuwe look geven. Zo lijkt uw badkamer veel moderner, wat de waarde van uw woning zal laten stijgen. Voordat u het oude sanitair laat verwijderen, kan een loodgieter u adviseren over uw mogelijkheden voor nieuw sanitair. Kiest u voor dezelfde indeling van uw badkamer? Of gaat u wellicht voor een losse douche in plaats van een bad/douchecombinatie? Door vooraf uit te zoeken wat er mogelijk is, voorkomt u dat plannen tussentijds moeten worden aangepast.

#7: CV-ketel storing op laten lossen

Een cv-ketel storing kan erg vervelend zijn. In het bijzonder wanneer de cv-ketel storing in de herfst of winter opspeelt. U moet er immers niet aan denken, dat u een lange tijd zonder verwarming komt te zitten! Mocht u onverhoopt toch met een cv-ketel storing te maken krijgen, dan kunt u een loodgieter inschakelen. Een loodgieter kan de beschadigde of versleten onderdelen van de cv-ketel vervangen. Vaak is de cv-ketel storing hiermee verholpen.

 

#8: Onderhoud aan de cv-ketel uitvoeren

Niet alleen bieden loodgieters hulp bij het oplossen van cv-ketelstoringen. Ook voor het onderhouden hiervan kunt u bij een loodgieter terecht. Loodgieters kunnen de cv-ketel eens per twee of drie jaar nalopen op een beginnende slijtage aan onderdelen. Waar nodig zullen de versleten onderdelen vervangen worden. Ook zal een loodgieter de binnenzijde van de cv-ketel voor u reinigen. Zo wordt voorkomen dat stofhopen de werking van de cv-ketel belemmeren. Bij een oudere cv-ketel kan het verstandig zijn om deze eens per jaar of eens per twee jaar te onderhouden. De kans op storingen is immers groter bij een wat ouder model.

#9: Leidinglekkages in huis oplossen

Lekkages rond de waterleidingen in huis kunnen voor een nare waterschade zorgen. Denk aan houtrot in uw houten dakconstructie, of zwam- en schimmelvorming op uw muren. U gaat een dergelijke waterschade tegen door leidinglekkages zo snel mogelijk op te laten lossen. Een loodgieter kan de bron van de lekkage voor u opsporen en deze direct verhelpen. Leidinglekkages zijn vaak het gevolg van het verkeerd aansluiten van de leidingen. Zoals eerder beschreven kan als gevolg hiervan speling tussen de leidingstukken ontstaan. Leidinglekkages kunnen ook ontstaan doordat de leidingen tijdens boorwerkzaamheden zijn geraakt.

#10: Restafvalprop uit de afvoer trekken

Verstoppingen in de afvoer van uw woning kunnen door verschillende oorzaken ontstaan zijn. Vaak komt er steeds meer restafval op de bodem van de afvoer te liggen, waardoor deze beetje bij beetje verstopt raakt. Ook kan er een restafvalprop in de afvoer zijn blijven steken. Een loodgieter beschikt doorgaans over een klein haakje, waarmee deze prop verwijderd kan worden. Ook een klein vegertje kan helpen bij het verwijderen van de restafvalprop in uw afvoer. Het is vaak niet mogelijk om een restafvalprop zelf te verwijderen met een ontstoppingsmiddel.

#11: Een afvoerverstopping voorkomen

Nog beter dan het verhelpen van een afvoerverstopping, is het voorkomen hiervan. U kunt een afvoerverstopping voorkomen door het restafval buiten uw afvoer te houden. Restafval komt in verschillende vormen voor. Denk aan een overmatig gebruik van toiletpapier, haren, etensresten, bladeren en takjes, enzovoorts. Maak gebruik van een zeefje in de gootsteen en een filter in het putje van de douche. Hiermee kunt u het restafval zo goed mogelijk uit uw afvoer weren. Ook kan het verstandig zijn om de afvoer eens in de zoveel jaar preventief door te laten spuiten. Beginnende verstoppingen worden op deze manier voor u verholpen. Een loodgieter kan uw afvoer voor u doorspuiten.

 

#12: Een lekkage aan uw dak verhelpen

Lekkages komen in verschillende vormen voor. Een van de meest vervelende soorten lekkages is een lekkage aan uw dak. Vaak is een dergelijke lekkage nauwelijks met het blote oog te achterhalen. U merkt de lekkage pas op het moment dat er waterschade aan uw woning ontstaat. Denk aan houtrot in de houten constructie van uw dak, of schimmel- en zwamvorming op uw muren. Een loodgieter kan u helpen bij het verhelpen van de lekkage aan uw dak. Met speciale hulpmiddelen kan de bron van de lekkage achterhaald worden. Vaak wordt een daklekkage veroorzaakt door kleine barstjes in de dakbedekking op uw dak. Deze kunnen zijn ontstaan tijdens de herfst en winter. In deze periode slaan takken en steentjes tegen uw dakbedekking aan.

#13: Afvoerlekkages oplossen in huis

Een afvoerlekkage brengt vaak een nare stank met zich mee. Het water wat normaal naar de riolering stroomt, sijpelt nu gedeeltelijk uw badkamer of keuken in. Een loodgieter kan de precieze bron van de afvoerlekkage opsporen en deze direct voor u verhelpen. Zo wordt een ernstige waterschade aan uw woning voorkomen. Een afvoerlekkage is doorgaans het gevolg van het verkeerd aansluiten van sanitaire voorzieningen.

#14: Leidingen controleren op lekkages

Om de kans op waterschade aan uw woning zo klein mogelijk te maken, doet u er verstandig aan leidingen regelmatig op lekkages te controleren. Lekkages kunnen op verschillende manieren ontstaan zijn. Zo kunnen de leidingen verkeerd aangesloten zijn, maar bijvoorbeeld ook beschadigd worden tijdens boorwerkzaamheden. Zeker bij leidingen tussen uw muren is de kans klein dat u een lekkage in een vroeg stadium opmerkt. U merkt de lekkage in zo’n geval pas als de waterschade aan uw woning ontstaan is. Door de leidingen regelmatig door een loodgieter te laten controleren kunnen lekkages in een vroeg stadium worden opgemerkt.

#15: Dakbedekking controleren op slijtage

Eerder werd al beschreven wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een lekkage aan uw dakbedekking. Houtrot in de houten constructie van uw dakbedekking is hier het beste voorbeeld van. Om een dergelijke waterschade te voorkomen is regelmatig onderhoud aan uw dakbedekking essentieel. Een loodgieter kan u hierbij helpen. De loodgieter controleert de dakbedekking op een beginnende slijtage of kleine beschadigingen. Waar nodig zullen deze beschadigingen direct hersteld worden. Vaak is het voldoende om de beschadigingen dicht te branden met gas. Laat uw dakbedekking, afhankelijk van de leeftijd hiervan, in ieder geval eens per twee jaar controleren.

 

#16: Een gaslekkage verhelpen

Lekkages zijn vaak lastig zelf te verhelpen. Dat geldt in het bijzonder voor een gaslekkage, waarvan u de bron vaak niet met het blote oog kunt achterhalen. Toch is het zeker bij een gaslekkage van groot belang, dat u deze zo snel mogelijk laat herstellen. Een gaslekkage brengt een explosiegevaar met zich mee. Daarbij kunt u zich als gevolg van de gaslekkage verstikken. Het koolmonoxide die bij zo’n lekkage vrijkomt kan u een slaperig gevoel geven. Bij een gaslekkage is het raadzaam om een spoedloodgieter in te schakelen en uw woning goed door te laten tochten. Vrijwel ieder loodgietersbedrijf heeft tegenwoordig een 24-uurs loodgieter. Deze loodgieter staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar.

#17: Gasleidingen aanleggen in huis

Loodgieters helpen u niet alleen bij het verhelpen van gaslekkages in huis. Ook voor het aanleggen van gasleidingen kunt u bij een loodgieter terecht. Het is net als bij waterleidingen van groot belang, dat de gasleidingen op de juiste wijze worden aangelegd. Op deze manier voorkomt u dat er speling tussen de leiding en bijvoorbeeld een gasfornuis ontstaat. Via deze speling zou er gas uit de leidingen kunnen sijpelen, met alle gevolgen van dien. Het aanleggen van nieuwe gasleidingen gebeurt doorgaans bij een nieuw-, aan- of verbouw van woningen.

#18: Verstopte afvoer doorspuiten

Heeft u met een verstopte afvoer in huis te maken? Vaak gaat dit gepaard met een nare stank in huis. Soms kunt u uw sanitaire voorzieningen zelfs niet meer gebruiken. Bij een verstopping kunt u een loodgieter inschakelen om de afvoer onder een hoge druk voor u door te spuiten. Bij het doorspuiten van de afvoer worden de verstoppingen letterlijk voor u opgelost. Zoals eerder beschreven kan een loodgieter een afvoer ook ontstoppen, door gebruik te maken van een haakje of vegertje. Het is verstandig om de afvoer eens per twee jaar preventief te laten doorspuiten. Zo gaat u een verstopping op voorhand tegen.

#19: Afvoer aanleggen op balkon

Wanneer u een balkon of dakterras heeft, zult u hier een afvoer op aan willen sluiten. Via deze afvoer kunt u het hemelwater naar de centrale riolering afvoeren. Een loodgieter kan deze afvoer voor u aanleggen. Bij een hemelwaterafvoer is het belangrijk dat u deze afdekt met een bladvanger. Op die manier voorkomt u dat er bladeren en takjes bij de afvoer naar binnen kunnen stromen. Vaak zijn dergelijke vormen van restafval de bron van een verstopping in de hemelwaterafvoer. Een bladvanger kunt u bij iedere bouwwinkel aanschaffen.

#20: Advies over loodgietersklussen

Tot slot kan een loodgieter u adviseren over verschillende loodgietersklussen. Heeft u bijvoorbeeld al plannen voor een verbouwing of renovatie van de badkamer? Laat uw plannen in dat geval toetsen op de haalbaarheid ervan. Een loodgieter kan dit voor u uitzoeken! Zo voorkomt u dat de plannen tussentijds veranderd moeten worden. Ook bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel staat de loodgieter voor u klaar om u te adviseren over uw mogelijkheden.

Call Now Button